Днес е Световен ден за борба с рака

0

4 февруари е обявен за Световен ден за борба с рака. Инициативата е на Световната здравна организация към ООН, а целта е да повиши обществената ангажираност към опасната болест, която е един от основните фактори, причиняващи смърт в световен мащаб.

Онкологичните заболявания са втората водеща причина за смъртност в световен мащаб след сърдечно-съдовите болести. Статистиката отбелязва рязко покачване на заболеваемостта в последните години, както и увеличаване на процента на младежите, страдащи от ракови заболявания. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и ракът на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените. За съжаление, страната ни е на първо място сред страните от Европейския съюз по смъртност от ракови заболявания.

Заболяемостта от рак в България намалява, смъртността – най-висока в ЕС

Въпреки големия процент на заболеваемост, методите за справяне с рак всяка година се подобряват, а в скоро време може би ще има ваксина срещу всички форми на тежката болест. Според експертите причините за рак сега са добре известни и това дава възможност да се предотвратят около една трета от новите случаи.

Лекарите съветват да не се пренебрегва превенцията, да не се злоупотребява с вредните навици и да се води здравословен и активен начин на живот.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук