Заболяемостта от рак в България намалява, смъртността – най-висока в ЕС

0

В България се отчита намаляване на заболяемостта от ракови заболявания, но в същото време смъртността от тези заболявания е най-висока в Европейския съюз.

Това показват данните в Европейския регистър на неравенствата при раковите заболявания за всички държави — членки на ЕС, Норвегия и Исландия.

Публикуваният профил на България показва, че тя е единствената държава в ЕС, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак. За периода 2011 – 2019 г. при нас броят на починалите от онкологични заболявания показва ръст от 8% при мъжете и 5% при жените, докато за ЕС данните са спад от 10% при мъжете и 5% при жените.

Онкологичните заболявания с най-висок дял от общата смъртност от рак в България през 2019 г., са ракът на белия дроб, ракът на дебелото черво и ректума, ракът на гърдата, ракът на панкреаса, ракът на простатата и ракът на стомаха.

Спад в смъртността е отчетен при рака на стомаха (-17 %), мозъка (-7 %) и черния дроб (-5 %), докато при рака на белия дроб и гърдата не са настъпили особени промени в смъртността през периода.

Любопитна подробност е, че заболяемостта от рак в България е по-ниска от тази в повечето други държави от ЕС. Въпреки че това е положителен признак, той следва да се тълкува внимателно, като се имат предвид други показатели — като смъртността от рак и петгодишната преживяемост на пациентите – с оглед на наличието и достъпа на българското население до услуги за профилактика, диагностика и скрининг, се подчертава в доклада.

Според Европейската информационна система за рака (ECIS) на Съвместния изследователски център, новите случаи на рак през 2020 г. в България са около 35 000.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук