До 2030 г. Амстердам се затваря за коли и мотори на петролни горива

0
132
До 2030 г. Амстердам се затваря за коли и мотори на петролни горива

От догодина в Амстердам няма да се допускат дизелови автомобили, произведени преди 2005 г., пише The Guardian. Така започва реализирането на решението на общината до 2030 г. градът напълно да се затвори за коли и мотори с горива от петрол.

Програмата е част от политиката за прочистване на въздуха, който е толкова мръсен, че според властите съкращава очакваната продължителност на живота на местните жители с една година. Автобуси на обществения и частния транспорт, които изхвърлят вредни газове, няма да се допускат в центъра от 2022 г.

До 2025 г. ограничението ще се разшири върху увеселителните корабчета в каналите и мотопедите. А до 2030 г. целият район, в който има сгради, трябва да стане зона, в която транспортните средства не отделят парникови газове.

Общината обещава много нови зарядни станции и се надява в следващите години да процъфти вторичният пазар за електромобили, за да се стимулират гражданите към електрически и водородни коли. В момента има около 3000 зарядни станции, а до 2025 г. ще са необходими между 16 и 25 хиляди, за да има ефект от проекта.