Нова технология ще улавя въглеродния диоксид и ще добива синтетично гориво

0
80
Нова технология ще улавя въглеродния диоксид и ще добива синтетично гориво

Учени от Университета на Торонто и Техническия университет в Карлсруе разкриха интересна перспектива за добив на „суров нефт”, пише Nature Communications.

Изследователите предложиха създаване на синтетично гориво от разтворения във въздуха, уловен и преобразуван въглероден диоксид. Те наименуваха своя продукт „crowd oil”, използвайки игра на думи – „crude oil”, или „суров нефт”. Наречен още „нефт от въздуха” или „нефт от тълпата”.

Идеята е да се създадат системи за разпределен добив на въглероден диоксид на базата на мрежите за въздушна вентилация и климатиците. Необходимата за синтеза на горивото енергия няма да се получава от изкопаеми горива, а системите за вентилация ще бъдат свързани със слънчевите панели.

Например, в Германия за добив на синтетично гориво, еквивалентно на 30% от потребностите на страната от керосин или на 8% от нуждите от дизелово гориво, ще са достатъчни 25 000 супермаркета, от трите най-големи търговски мрежи. Така се цели предотвратяване на ефекта на глобалното затопляне в следващите 30 години. Затова е необходимо емисиите на парникови газове да бъдат сведени до нула, съгласно препоръката на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC).

Частните потребители от своя страна в момента могат да продават излишното електричество от слънчевите панели на операторите на разпределени мрежи, следователно ще могат да продават енергия от своите климатици и на компаниите за синтетично гориво.