Минута мълчание и шествие на Безсмъртния полк за Деня на победата в Русе

0
343
Минута мълчание и шествие на Безсмъртния полк

С минута мълчание и шествие на Безсмъртния полк бе отбелязан Деня на победата в Русе.

Десетки русенци и живеещи в града руски граждани се събраха пред Паметника на Альоша в града по случай Деня на победата за да почетат почетоха паметта на загиналите във Втората световна война воини.

На тържеството, организирано от Генералното консулство на Русия в Русе, присъстваха представители на политически партии и обществени организации, граждани на Русия, живеещи в Русе, както и българи с руско потекло. Сред официалните лица бяха кметът на Русе Пламен Стоилов, ректорът на РУ  “Ангел Кънчев” Христо Белоев, общински съветници и др.

„В дни като този си даваме сметка колко важен е мирът за една държава, за правото й да бъде суверенна и независима. Това е ден на преклонение пред всички защитници на човешките права, пред всички онези, пожертвали живота си за една свободна и обединена Европа“, каза в словото си кметът на Русе Пламен Стоилов.

След церемонията се организира шествие до руското военно гробище, начело с участниците в Безсмъртния полк. Те носеха портрети на свои роднини, участвали във войната.

На руското военно гробище бе отслужена панихида в памет на загиналите съветски воини. Руският клуб в града организира и военнополева кухня, като присъстващите получиха по чашка водка, купичка с гречка и парченце хляб със сланина.