До 25 градуса през март

0
3844
С температури около 20 градуса

Това подсказва прогнозата за м. март на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Баба Марта идва по женски – с дъжд и сняг. Като цяло обаче се очаква средната месечна температура през март да бъде около и над нормата, като се очакват и температури до 25 градуса.

В началото на март ще е сравнително топло, на места със слаби превалявания от дъжд. В периода 3-8 март над страната ще се създаде валежна обстановка и на много места ще има валежи от дъжд, а в планините – от сняг. Към 6-8 март от север ще проникне студен въздух и на места и в равнините дъждът ще премине в сняг.

В края на първото и в началото на второто десетдневие валежи не се очакват, а температурите ще са относително ниски. Отново превалявания ще има към 12 март, когато температурите слабо ще се повишат. През втората половина на март времето ще бъде доста променливо и ще се създадат условия за чести превалявания.

Температурите постепенно ще се повишат. Вероятност за по-значителни валежи ще има около 17, 22 и 27 март. Според климатичната справка на НИМХ-БАН през март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините – между 60 и 100 литра на квадратен метър.