До 30 април работим за държавата

0
започваме да работим за себе си

Това са изчислили Института за пазарна икономика. Tax Freedom Day, както по света наричат датата, която показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано от държавата, тази година се пада непосредствено преди деня, който в календара е отразен като Ден на труда.

В България денят на свобода от правителството традиционно се пада някъде в края на април или началото на май, като по-ранното му настъпване през последните 5-6 години се дължи до голяма степен на притиснатите от кризата приходи и поддържането на бюджетен дефицит. Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но наличието на дефицит показва, че част от разходите не се финансират с текущи приходи, а с резерви и заеми. Заемите, обаче, рано или късно трябва да се платят, което означава, че ако не се свият разходите, в бъдеще денят на свобода от правителство ще се измести по-късно през годината.

Ако продължим със символичната сметка, то от 1-ви до 5-ти май са дните, когато данъкоплатците ще бъдат „освободени” от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми – това е предвиденият дефицит в Бюджет 2014. Тези 5 дни, рано или късно, ще бъдат отработени в полза на държавата и ние ги наричаме „дни за отработване”, заявяват от Института за пазарна икономика.