До 30 процента смъртност при пчелните семейства през зимата в Русенско

0
До 30 процента смъртност при пчелните семейства

До 30 процента смъртност при пчелните семейства се наблюдава през тази зима в Русенско. Това стана ясно по време на среща на представители на пчеларите, земеделските производители, местната и държавната администрация с депутата д-р Андриан Райков, който е и член на парламентарната комисия по земеделието и храните, и зам.-областния управител Свилен Иванов. Срещата бе посветена на опазването на пчелите и пчелните семейства при борбата с болести, неприятели и плевели.

Според Милен Петров – председател на Областния браншови пчеларски съюз „Русчуклия“, основна причина за смъртността при пчелните семейства е т. нар. „вторично замърсяване“ на тяхната храна, което е следствие от използваните от земеделските производители препарати. Става дума за прашеца от царевица и слънчоглед, както и медът, който пчелите са добили и складирали в кошера за зимата.

От Областната дирекция по безопасност на храните съобщиха, че се осъществява перманентен контрол, като за изминалата година са проверени повече от 300 земеделски стопани. При нито един от тях не било констатирано нарушение. Контролът се осъществявал както чрез извършването на документални проверки, така и чрез оценка на риска. В последните години се наблюдавала и трайна тенденция за намаляване на авиационните третирания.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили