NASA вече предава прогнозата за времето на Марс

0
86
NASA предава прогнозата за времето на Марс

Космическият апарат InSight на NASA в момента е разположен близо до екватора на Червената планета. Той предоставя всекидневни климатични доклади с температура, атмосферно налягане и скорост на вятъра, които след това се публикуват онлайн, предаде Associated Press.

Температурата редовно пада под -10 градуса и достига до -90 градуса по Целзий, скоростта на вятъра често е 50 км/ч, а атмосферното налягане е около 700 паскала (значително по-ниско от земното, където средното атмосферно налягане на морското равнище е повече от 100 000 паскала), съобщават от Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, Калифорния.

“Сведенията за времето на Марс дават усещането за посещение на чужд свят”, казва Дон Банфийлд от университета “Корнел”.

Но NASA не се интересува толкова от времето, колкото от използването на тези показания, за да получи по-добро възприятие за сеизмичната активност на Марс, която може да ни каже повече за това, как се е формирала Земята.

Специален сензор на InSight, наречен Auxiliary Payload Subsystem (APSS), се използва, за да засече източници на шумове, които могат да повлияят на сеизмометъра на сондата. APSS включва магнитометър (първият, поставян на повърхността на друга планета), който улавя промени в местното магнитно поле. Екстремните температури, силните ветрове и ниското атмосферно налягане могат да скрият точните данни при земетресение.

Очаква се мисията на InSight Lander да продължи минимум две години. На около 550 километра от него се намира марсоходът Curiosity, който също събира климатични данни.