До месец Темида казва законен ли е план-приемът за 2018 г.

0
46
план-приемът за 2018 г.

До 30 дни, какъвто е законоустановения срок Административният съд в Русе ще се произнесе законен ли е план-приемът за 2018 г.
Това обяви съдия Вилиана Върбанова от след вчерашното съдебно заседание по жалбата на МГ „Баба Тонка“ срещу заповедта на началника на Регионалното управление по образование относно държавния план-прием за започващата в понеделник учебна 2018/2019 г.
В началото на съдебното заседание още две училища година – професионалните гимназии в Две могили и в град Бяла се присъединиха към професионалните училища и гимназии в Русе и областта, които подкрепят държавния план-прием.
„Организацията на приема не би предизвикала драма, ако някой не се е записал някъде, а е лошо когато на един ученик иска да учи в едно училище , но му бъде отказано правото да се запише“, каза в подкрепа на жалбата директорът на МГ „Баба Тонка“ Митко Кунчев. Той бе категоричен, че началникът на РУО трябва да направи баланс между предложенията на директорите, политиките на общините и нуждите на децата, които завършват.
„Парите за обучение са държавни и трябва да бъде запазен държавния интерес. Когато директорите представиха 69 паралелки с пълняемост 26 деца, при наличието на 1274 завършващи деца в Русе, какъв е недостигът, защити се Росица Георгиев. В подкрепа на тезата си тя допълни, че към 1 декември 2017 година на територията на областта е имало 1671 деца, а към вчерашна дата в училище са се записали 1520.
„Деца няма и броят на заявените паралелки няма как да бъде осъществен“, аргументира се шефката на управлението.