Паметник на художник откриха на Кръстовден в Силистра

0
125
на празника на Силистра

Скулптурна композиция за художника Бедиг Бедросян беше открита на Кръстовден в Силистра. Композицията е дело на почетения гражданин на добруджанския град проф. Георги Чапкънов/Чапа/.
Инициативата за изграждането на монумента е на Кеворк Крикорян – председател на Асоциацията на арменците в България и племенник на твореца. Бедиг Бедросян е син на прокудени от Армения заселници в България. Живее и твори в Силистра до смъртта си през 1989 г. Негови са и стенописите в купола на арменския храм в Силистра, който е най-старият апостолически храм у нас, датиращ от 1611 година.
Наследството на Бедиг Бедросян е от около 600 картини, като голяма част от тях са събрани в пътуваща изложба. Преди година тя бе посрещната с бляскав успех в Националната галерия на Армения в Ереван, под патронажа на Негово светейшество Карекин II Католигос и върховен патриарх на всички арменци.
Празникът започна със Света Божествена литургия, отслужена в катедралния храм „Св.Св.Апостоли Петър и Павел“ от Доростолския митрополит Амвросий.
На тържествено заседание на Общинския съвет бяха връчени отличия за „Почетен гражданин на Силистра“ на доц. Илиянка Горанова – бивш директор на филиала на Русенския университет в Силистра , „За граждански принос“ на Християн Маринов – за дейности от обществена значимост и изключителни постижения в областта на спорта и „Студент на годината“ на Нели Чешмеджиева – студентка във филиала на Русенския университет в Силистра. Гости на силистренци бяха представители на побратимените градове от чужбина, народни представители и евродепутати, духовници, представители на общини и области от страната.