Добър сезон за ловците в Русенско

0
По 50 лв.

С добър сезон се похвалиха след края на активните месеци ловците в Русенско.

Въпреки няколко седмичната забрана за отстрел на пернат дивеч, наложена от Земеделското министерство, в началото на януари ловджиите имаха късмет. Буквално в последните разрешени дни за лов на птици заповедта на ведомството беше отменена. Причината – усложнената обстановка около птичия грип се успокои.

За Десислав Маринов от русенското село Николово, който е и член на местната ловна дружинка, най-голямата страст е ловът на диви прасета. След приключването на активни сезон той и колегите му могат да се похвалят с добър улов – над 70 убити глигана.

А тайната за добрите резултатите, се крие в едно просто правило, казва ловецът Десислав Маринов: „Всички колеги казваме: „Наслука!“. Не, бих казал: „Наука“. Преди всеки лов, аз и моите колеги правим добро обследване на района – дали можем да проведем лов за дивя свиня, това е моето хоби основно. Поради тази причина гледаме доста кучета, които са подготвени за тази дива свиня. Оглеждаме добре районите, обследваме и преценяваме. Бих казал, че нещата изглеждат добре и в цифри“, аргументира се майсторът на лова на глигани.

Сега единствено е разрешен ловът на хищници, който е целогодишен. Новият ловен сезон се очаква да бъде открит около средата на август.