„Добър вечер, Столетие мое” на великата Стоянка събра стотици в русенската библиотека

0
40
„Добър вечер, Столетие мое”

Стотици русенци събра в РБ „Л. Каравелов“ премиерата на книгата „Добър вечер, Столетие мое” на голямата българска актриса Стоянка Мутафова.

„Русе е митичен град, защото русенци са отворени към света“, каза голямата българска актриса. Тя припомни русенския си корен. „Баща ми Константин Мутафов ме водеше много често в своя роден град и няма никога да забравя, докато съм жива, искрящите  тукашни зими, в които въздухът скърцаше и беше прекрасно да изживявам тези неповторими мигове на брега на световната река Дунав, която прави Русе мистичен град и същевременно много отворен към света”, сподели с особена любов актрисата.

Деца от училище „Отец Паисий” , по инициатива на чието ръководство бе осъществена срещата в Русе, изиграха артистично кратки етюди от театрални представления с участието на Стоянка Мутафова, като развеселиха  аудиторията и приятно изненадаха актрисата и дъщеря й, Мария Грубешлиева-Муки, която всъщност е автор на биографичното повествование..

В спомените си легендата на българския театър и кино разказва интересно и увлекателно за много смешни, много важни и понякога емблематични страници от своята невероятна житейска съдба и професионалната си кариера. Нестандартна и щура, актрисата за пореден път показа невероятно чувство за хумор, страхотно усещане за контакт и владеене на публиката, умение да води диалог с много хора едновременно, да се забавлява и да доставя удоволствие на аудиторията. Това беше една прекрасна и много топла вечер, в която усетихме магията на  нейната обаятелна и неповторима личност, с дълбоки русенски корени и  емблематично присъствие в съкровищницата на българското театрално изкуство.

Професор Стефан Вичев, който е от родовото дърво на актрисата, сподели свои общи спомени с нея и специално подчерта под овациите на публиката, че Стоянка Мутафова е била винаги и ще си остане завинаги една от най-ярките и запомнящи се личности в културната история на Русе и на България.

От екипа на актрисата специално благодариха за инициативата на училище „Отец Паисий”, за подадената меценатска ръка от фондация „Еконт” и страхотното гостоприемство  на Регионална библиотека „Любен Каравелов”.

Театроведът Крум Гергицов, дълги години драматург на ДТ „Сава Огнянов”в Русе и съвипускник от театралната академия на Мария Грубешлиева-Муки, сподели свои впечатления от   книгата „Добър вечер, Столетие мое” и пожела на актрисата още много вълнуващи срещи с вярната и обичаща я публика, защото написаното от нея е изпълнено с мъдрост, доброта и преклонение пред труда на актьора и силата на театралното изкуство.