Доброволци почистиха църква на Уста Колю Фичето

Автор:
9 ян. , 2018   Video

Над 100 доброволци се включиха в почистването на църквата „Св. Спас” във Велико Търново.

В почистването на бурените, храстите и натрупаните боклуци се включиха хора от различни възрасти, с различен социален и обществен статус. Те успяха да преобразят изцяло останките от уникалната църква. Десетки чували с битови отпадъци и над 30 кубика клони бяха събрани по време на акцията.

Организацията на акцията е започнала в социалните мрежи от членовете на групите “Доброволно чистене – Велико Търново” и от активистите на неформалната организация за групови упражнения и бягане “TarnovoRuns”. От създаването на групата преди няколко месеца съмишлениците чистиха под панорамната тераса на хълма Света гора, пътеките по Търновското ждрело и др. По време на акцията се роди и идеята за провеждане на различни мероприятия в църквата „Св. Спас“. Всички бяха единодушни, че храмът трябва да бъде включен в туристическите маршрути на туроператорите и да му се отделя повече време в бъдеще. Много от младите жители и гости на Велико Търново, които взеха участие в почистването на църквата бяха на едно и също мнение – че общината и митрополията трябва да се обединят и да намерят пари за цялостно възстановяване на стария Божи храм и превръщането му в действаща църква или музеен обект.

„Срамота е една от емблематичните сгради на старата столица, която е и един от шедьоврите на Колю Фичето, да бъде оставена да се самоунищожи”, заявиха младите хора на Търново.

Храмът е построен през 1862 г. от майстор Колю Фичето и се намира в близост до централната библиотека и музея „Възраждане и учредително събрание”.

Проучванията и реставрацията на църквата, която рухва при земетресение в началото на миналия век, са спрени още в края на 80-те години поради липса на средства и днес от шедьовъра на майстора са останали руини, с времетомястото се е превърнало в гора.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.