Домакинска техника, която можем да отдадем за скрап

0

Домакинските уреди са всички електрически предмети в дома като готварски печки, фурни, миялни машини, перални, телевизори, уредби, кафемашини, хлебопекарни, кухненски роботи и много други. С бума на технологиите в едно домакинство има все повече “помощници” на домакинята. 

 

В един момент обаче те “излизат’ от строя или идва време на се подменят с ново поколение техника. Ненужните и стари домакински уреди обаче не може да се изхвърлят при битовите отпадъци, а се предават на специализираните депа за скрап.

 

Рециклиране на домакинска техника

 

Електроуредите от бита са отпадък, който изисква специално извозване, складиране и преработка. Според българското законодатеслтво има специализрани фирми, които са лицензиране за работа с цветни метали. В по-големите общини в страната се организира извозване на ненужната домакинска техника до съответните депа. Друг начин да се отървем от старите уреди е да се предадат от собствениците им на пунктовете на компаниите, които се занимават с рециклирането на скрап.

 

Целта на подобни мерки е провокирана от глобалното замърсяване. Светът е изправен пред проблема с преработката на огромни количества отпадъци от най-различен характер. Десетки тонове електроуреди се изхвърлят ежедневно. 

 

Направени проучвания в САЩ сочат, че съществен процент от вредния боклук представлява домакински уреди. Това е една от страните, в които се генерират изключително голямо количество ненужна битова техника ежедневно. В другите развити страни ситуацията не е много по-различна.

 

Опасна ли е домакинската техника, която може да отдадем за скрап?

 

Необходимостта от по-специално отношение към електроуредите, които са хвърлени на боклука, е продиктувано от някои вредни елементи, които те могат да съдържат. Причината е, че те може да замърсят опасно околната среда. За целта последващото им третиране изисква необходимо оборудване. 

Някои от предметите от бита съдържат живак, олово, кадмий, берой или други елементи, които крият рискове за здравето на хората и чистотата на природата.

 

Но при рециклиране част от елементите на техниката може да се отделят за последващо използване. От една страна така се пестят полезни ресурси, а и икономическите ползи са големи за стопанството.

 

Специализирани фирми, които изкупуват цветни метали

 

В държавните законодателства управлението на отпадъците е записано с цел справяне с повсеместното замърсяване. Директива за процедиране с електрическите отпадъци от домакинствата е приета в Европейския съюз, която действа от почти 20 години. Мерките са предназначени за разрешаване на проблема с огромните количества боклук и изискват старата домакинска техника да се предава на специализирани депа за цветни отпадъци.

Водеща компания за изкупуване на скрап в България е Норд Холдинг. Дружеството е лицензирано за изкупуване на отпадъци от населението и от предприятията. Фирмата извършва последваща преработка и рециклиране като разполага със собствени производствени мощности. Компанията разполага с най-широката мрежа от специализирани площадки в страната.

 

Отпадъците от всяко едно домакинство се изкупуват срещу фиксирани цени на скрап цветни метали, които са публикувани на страницата на Норд Холдинг.

 

Изкупни цени на домакинска техника, която можем да отдадем за скрап

 

Излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване /ИУЕЕО/ се изкупува от специализираните форми за скрап. 

Домашните уреди се изкупуват на различни цени, тъй като има различни категории отпадък от бита. Сред основните видове са т.нар. дребна техника, едрогабаритни домакински уреди, ИТ и телекомуникационно оборудване и други.

 

Компанията Норд Холдинг изкупува малки и големи домакински уреди, охладителна техника, електронно оборудване, копирна и принтерна техника. Обявените цени са съответно 0.03 лева на килограм.

 

Дружеството приема за рециклиране различни отпадъци. Някои от основните цени за изкупуване на скрап са за желязо над 4 мм срещу 405 лева на тон. Желязото, което е с дебелина над 10 мм, е обявено на цена от 415 лева на тон. Смесените цветни метали се изкупуват срещу 240 лева на тон. Акумулаторите пък са обявени на на цена от 1.54 лева на килограм.  

 

Снимки: Норд Холдинг

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук