Домашните насилници – със забрана да звънят по телефона и да пишат мейли до жертвите

0
Снимка: PIxabay

Домашните насилници да не могат не само да приближават жертвите си и дома им, но и да им е забранено да контактуват с тях под каквато и да е форма, включително по телефона и чрез имейл. Да не им се издава разрешение за оръжие, а ако имат такова, валидността му да се прекратява.

Това са част от новите мерки за защита от домашното насилие, които предлага Министерството на правосъдието в законопроект, пише lex.bg.

Един от основните мотиви за измененията в Закона за защита от домашното насилие е ескалацията на посегателствата по време на пандемията. Министерството сочи като основен проблем, че у нас не се води статистика за домашното насилие, но все пак има данни на МВР, които показват огромен ръст. Само за двата месеца на извънредното положение от 13 март до 13 май 2020 г. са подадени 4875 сигнала за домашно насилие на тел. 112. И дори този период да не се взема предвид, случаите, за които е имало обаждане, са с близо 3600 повече при сравнение на периодите 1 март 2018 г.- 1 март 2019 г. и 1 март 2019 г. – 1 март 2020 г.

През миналата година само до ноември МВР сочи, че има 823 пострадали.

„Тези тревожни данни показват необходимостта от предприемане на ефективни мерки, включително и промени в нормативната уредба, с които да се предотвратяват случаите на домашно насилие и да се осигури по-ефективна защита на пострадалите“, заявява Министерството на правосъдието.

Затова първо предлага да се разшири кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита. И към тях да се добавят тези, за които се предполага, че са бременни от извършителя на насилието, както и лице, което е съпруг или бивш съпруг на извършителя.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал