Бъдещето на коронавируса: Една досадна детска инфекция

0
Pixabay

Ново проучване сочи, че бъдещето на новия коронавирус е да се превърне в нормална и „досадна“ детска инфекция, пише бТВ като цитира „Ню Йорк таймс“.

Когато повечето възрастни са ваксинирани и се достигне (все още недоказаният със сигурност) колективен имунитет, COVID-19 наистина ще се превърне в нещо не посериозно от обикновената настинка, сочи проучването, публикувано в реномираното списание „Сайънс“.

Учените посочват, че вирусът в момента е изключително опасен, тъй като имунната система на възрастните не разпознава този патоген. Когато обаче повече хора са ваксинирани, а други или са изкарали болестта, или са имали контакт с нея, ситуацията би била съвсем различна.

Децата постоянно се сблъскват с непознати за тях патогени, тъй като заради младостта си имунната им система „няма опит“. Именно нетренираните им организми успяват да се справят по-успешно с коронавируса.

След време болестта ще бъде откривана единствено у децата под 5-годишна възраст и няма да е по-сериозна от най-обикновена настинка.

Така коронавирусът ще стане ендемичен – патоген, който циркулира из обществото в много ниски нива и много рядко предизвиква сериозно заболяване.

„Времето, което ще е нужно това да се случи, зависи от разпространението на заразата и колко бързо ще бъдат ваксинирани големи групи от хора“, коментира д-р Джени Лавин, водила новото прочуване.

Проучването е базирано на данни от други разпространени сред хората коронавируси – четири от тях причиняват обикновените настинки. Учените са изследвали и развитието на SARS и MERS, които също причиниха по-тежки заболявания, но не бяха толкова заразни колкото настоящия коронавирус.

Всички тези коронавируси предизвикват подобна имунна реакция. Новият е по-близък до вирусите, които причиняват обикновените настинки, смятат д-р Лавин и колегите й. При анализ на данни за стари коронавируси учените открили, че първият сблъсък на организма с обикновената настинка е на възраст от три до пет години. След това децата продължават да се заразяват със същите вируси, но не боледуват.

В същото време учените посочват, че пътят на новия коронавирус към това да придобие ендемичен статут трябва да мине и през ваксинация срещу него. По думите им всеки опит за достигане на колективен имунитет, който не включва ваксиниране, ще доведе със себе си смърт и тежко боледуващи.

Учените очертават и още един сценарии – с помощта на ваксините и колективния имунитет, коронавирусът да бъде единствено сезонна инфекция.

Най-добрата агенция за подбор на персонал