Доц. Кунчев: Превантивни мерки вместо тестове

0
247
не е ясно дали малария

В момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата, вместо правене на тестове.

Това каза пред БНТ главният санитарен инспектор на България доц. Ангел Кунчев. В момента повечето тестове, които се правят, са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително, подчерта доц. Кунчев.

Едва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то каквито не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница.

Не трябва да изключваме тези контакти, които правим извън работата, дори идеални да са условията, да са по-нарядко работниците, да има дезинфектанти, да работят на закритите пространства с маски, оказа се, че те най-тясно контактуват по време на почивките – обедната почивка, след това при транспорта, затова правилно са спрели този начин на придвижване, подчерта главният здравен инспектор. Той изрази надежда, че при рязкото повишаване на температурите ще имаме самоограничаване на коронавируса, но не бива да се допуснат масирани отделни огнища с много заразени.