Парламентът отне от Гешев Бюрото за защита на свидетели

0
Снимка: ПРБ

В последния си работен ден парламентът гласува Бюрото за защита на свидетели да бъде отнето от главния прокурор Иван Гешев и пратено на подчинение на правосъдното министерство. Поправката бе приета с гласовете на ИТН, „Демократична България“, ИБГНИ и БСП. През цялото време кворумът висеше на косъм, защото депутати непрекъснато излизаха от залата и във вота участваха около 123-124 души.

Още в началото на заседанието ГЕРБ и ДПС, които иначе твърдят, че са противници, се хвърлиха да бранят Гешев от поправката. В последните години Бюрото се превърна е една от най-непрозрачните институции, а самият главен прокурор ползва служителите му за лична охрана.

Против преместването на Бюрото се обяви депутатът от ДПС Хамид Хамид. Той обясни, че то не било на Гешев, а на правосъдната система. Той обясни, че се притеснява, че свидетели срещу мафията щели да бъдат осветени от някой бъдещ правосъден министър. Същото твърди и Гешев.

От ГЕРБ пък заявиха, че това не можело да се нарече правосъдна реформа, защото се правело в рамките на два месеца.

„Съдейки по писъците, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов“, репликира Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Отнемането на Бюрото от Гешев, което някои наричат „паравоенна структура“, бе една от промените, които протестните партии се бяха заканили да одобрят. Времето на парламента обаче не стигна за друга ключова промяна – закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата.

Наскоро Гешев коментира, че България ще бъде единствената страна в ЕС, чийто главен прокурор няма да има държавна охрана. Все пак той сподели, че заплатата му била добра и можел да си наеме частна фирма да го пази.

Най-добрата агенция за подбор на персонал