ДПС подкрепя Пеевски, иска от САЩ доказателства за корупция

0
Снимка: БГНЕС

ДПС подкрепя бившия си депутат Делян Пеевски и очаква от САЩ доказателства за това, че той е участвал в корупционни схеми. Това се казва в позиция на партията.

Ден по-рано Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ обяви, че налага санцкии на Пеевски, на хазартния бос Васил Божков и зам-шефа на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков. В списъка със санкционираните са още бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившият главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов.

САЩ уличиха в корупция Пеевски и Божков

Според САЩ Пеевски многократно е участвал в корупционни схеми, а един от основните му „агенти“ е бившият контраразузнавач Желязков. Още в сряда бившият депутат заяви, че е не извършил нищо нередно. Ден по-късно със сходна позиция излезе и ДПС.

„ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. До тогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски“, пише в нея.

Държавният департамент на САЩ няма навика да представя на уличените в коруцпия доказателства. Санкциите се налагат по закона „Магнитски“ и включват най-вече забрани да се оперира с имущество и пари на територията на САЩ.

Най-добрата агенция за подбор на персонал