САЩ уличиха в корупция Пеевски и Божков

0

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ е наложила санкции на три български лица за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации, съобщиха от ведомството.

Санкционирани са хазартният бос Васил Крумов Божков, определен като „известен български бизнесмен и олигарх“, бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, както и Илко Димитров Желязков, бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) който бе назначен за заместник на бюрото за контрол на СРС-тата.

„Днешният акт – най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега – демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция“, се подчертава в съобщението.

Според щатските власти Божков, който е определен като бизнесмен и олигарх, неколкократно е подкупвал държавни служители. Сред тях са настоящ политически лидер, като и председателят на комисията по хазарта. Самият Божков на няколко пъти каза, че е давал милиони левове на бившия финансов министър Владислав Горанов, които били предназначени за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По – рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители“, пишат от министерството. Божков е санкциониран в качеството му на лице, което е оказвало материална помощ, спонсорирало е или е предоставяло финансова, материална или технологична подкрепа или стоки или услуги с цел корупция или за подпомагане на корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи. Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира 58 регистрирани в България организации, включително партия „Българско лято“, които са притежавани или контролирани от Божков или от една от неговите компании

Пеевски също е определен като „олигарх“. Според САЩ той „регулярно е участвал в корупция“, като си е служил с търговия с влияние и подкупи.

„Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване“, посочва се още в съобщението.

За Желязков пък е написано, че подставено лице“ на Пеевски „за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна“.

Най-добрата агенция за подбор на персонал