Токът ще се увеличи с поне 3 % от 1 юли

0
Снимка: PIxabay

Планирано е поскъпване на тока с над 3% от 1-ви юли. Това е средното увеличение, като за някои региони на страната скокът ще е по-голям.

Според изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране цената на електроенергия трябва да се повиши средно с над 3% от 1 юли. Поскъпването е свързано със скока на цените на природния газ и въглеродните емисии на борсите. Топлофикационните дружества изразиха несъгласие с цените и заявиха, че са ощетени.

Окончателното решение ще бъде взето на 1 юли. Междувременно обаче увеличението, макар и минимално, може да създаде доста тревоги и на обикновените хора, и на бизнеса.

„Цяла зима плащам 120, 150 . Сега като дам за ток, вода и храна, и половината ми пенсия свършва“, казва Милка Терзиева, която е пенсионер и получава 400 лв. месечно.

„То и сега го има това повишение, не знам дали сте забелязали олиото е една основна суровина за всяко домакинство и бизнес като нашия, вече с 80% поскъпна. Ние вървим към едно увеличение на цените като цяло и към една хиперинфлация, точно поради част от тези причини“, твърди пък управителят на пекарна Жулиен Таушанов.