Драмата „Лора – Яворов“ през погледа на русенски изследовател

0

Книгата „Обсебеност. Лора и Поетът“ на дългогодишният журналист от Русе д-р Виолета Радева ще бъде представена утре в Русе.

Творбата е посветена на 110-годишнината от трагедията, разиграла се на 29-и срещу 30-и ноември 1913 година на ул. „Раковски“ 126 в София. Официалното представяне ще бъде в 18 ч. утре в зала „Силаги“ на ул. „Г. С. Раковски“ 11.

По думите на авторката, в книгата има много неосветени и дори неизвестни факти, някои от които съзнателно премълчавани, особено след 9-и септември 1944 година.

„В книгата са привлечени неизвестни или слабо познати спомени на съвременници, писма, потънали в Централния държавен архив и в Българския исторически архив на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, лични разговори – например със снахата на Лора – Фани Дренкова, с Румена Паскалева – внучка на Васил Беленски, собственик на къщата, където 11 месеца живеят Яворов и Лора, с видната германистка Жана Николова-Гълъбова, със сина на д-р Божирад Татарчев – Андрей Татарчев, със сина на литературния критик Петко Росен – Росен Чорбаджиев“, обяснява Радева.

Тя посочва, че основната линия на изследването е в защита на идеята, че не е необходимо да мразим Лора Каравелова, за да обичаме и харесваме големия български поет. „Те двамата са герои на една истинска Шекспирова трагедия, личности със силни характери, с големи страсти. Трагичната вина на всеки от тях е предопределена именно от техните характери и страсти, от великата разпоредителка на Живота – Съдбата“, казва Виолета Радева.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук