Дрон, базиран на изкуствен интелект, представят на иновативно младежко експо в РУ

0

Безпилотен летателен апарат за ранно откриване на горски пожари е един от експонатите, представени на иновативното младежко експо в Русенския университет. Това е платформа, базирана на изкуствен интелект, чрез която без оператор можем да прогнозираме за наличие на пожари в горски масиви, каза доц. Георги Христов. По думите му, в разработката участват научни екипи от България, Гърция и Кипър.

„Тази платформа открива появата на пушек преди да възникне пожарът. Има система за оповестяване към противопожарни служби. Апаратът работи. Той е проверен в природния парк „Русенски Лом“, каза още доц. Христов. Той коментира, че е въпрос на интерес от страна на бизнеса дронът да бъде интегриран.

Посетителите на форума могат да видят също 3D макети и 3D модели на множество обекти, прототипи на автомобил с водород и на електромобил, както и системи за измерване на параметри на околната среда и на човешкото тяло. На 70 щанда свои проекти и разработки представят повече от 300 участници, които са от училища, университети и институти на БАН. Представен бе и Център за обучение на докторанти в русенското висше училище. Залата е изградена с най-модерна технология, като има и компютър със смесена реалност.

Сред официалните гости на проявата беше и образователния министър Николай Денков, който откри изложението.“

„Винаги е удоволствие да идвам в Русенския университет, защото всеки път виждам нещо ново, нещо вдъхновяващо, каза пред присъстващите министърът.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук