Мерят безплатно кръвното на площада в Русе

0

Русенци ще могат за измерят безплатното кръвното си налягане утре. Това ще стане в рамките на кампанията „Май месец за мерене“ за борба с хипертонията. От 10:00 до 16:00 ч., пред Съдебната палата те ще получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

„Май месец за мерене“ е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. Чрез кампанията Българската лига по хипертония ще участва в първия клиничен протокол на Световната лига по Хипертония за ранна детекция и превенция на предсърдно мъждене.

По официална информация сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%, като в България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, свидетелстват за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук