“Духовното присъствие на Унгария в България” представят в Русе

0
21

Фотоизложбата “Духовното присъствие на Унгария в България” могат да видят русенци и гостите на града.

Експозицията, дело на унгарския фотограф Бахгет Искандер е подредена в Художествената галерия и може да бъде видяна от днес до края на месеца.

В периода между 28 септември и 11 октомври 2015 г. Тошо Дончев – автор на идеята и съорганизатор, заедно с фотографа Бахгет Искандер и д-р Йордан Бочков – председател на Българското самоуправление в град Кечкемет, обикалят с автомобил свързаните с унгарската история места в България от Видин през Шумен и Смолян до София. Като резултат на това пътуване се ражда фотоизложбата “Духовното присъствие на Унгария в България”, чиято цел е отново да припомни и съживи в съзнанието на хората ролята на известните личности на унгарската история и култура – Янош Хуняди, Лайош Кошут, Феликс Каниц и Ласло Наги, в историята на приятелска България.

Експедицията е осъществена с помощта на общините Варна, Русе, Шумен и Смолян. Изложбата се осъществява с помощта на Унгарска академия на изкуствата, Посолството на Унгария в София и Българското самоуправление на град Кечкемет.

Бахгет Искандер е роден в гр. Ел-Баразин, Сирия, а от 1967 г. живее в гр. Кечкемет, Унгария. По професия е инженер, по призвание – фотограф. Характерна за него е черно-бялата фотография със социална тематика, портретите, пустинните пейзажи и майчинството. Занимава го философията на човека, чувствителен е към човешката съдба и е ангажиран с вечните човешки ценности. Фотографията му е не само изкуството на момента, а и изкуството на мисленето. Увековечавайки радостта, тъгата, любопитството, връзките между хората, той става мост между културите.