„Дунав“ свиква Общо събрание, ще става дружество под обществен контрол

0
204
Португалец и юноша на „Дунав“ подписаха

ФК „Дунав“ свиква Общо събрание в средата на септември. Тогава ще бъде гласувана структурата на клуба и ще бъде избрано ново ръководство.

Това съобщи временно изпълняващия длъжността изпълнителен директор на клуба Деян Йорданов. По думите му, структурата на клуба ще е доста иновативна за страната ни, така че наистина нещата да са на светло. 100% от собствеността на клуба ще бъде прехвърлена на специално създадено Сдружение с нестопанска цел (СНЦ)

От своя страна то ще свика Общо събрание, на което ще бъдат съставени органите за управление, ще бъде избрано новото постоянно ръководство на клуба, както и ще бъдат определени различните категории членство и членският внос на всяка една от тях.

Промените ще предвиждат ФК Дунав да има 3 нива на управление. В общото събрание ще членуват всички членове на клуба, които ще вземат решения на високо ниво за организацията на клуба – устав, оперативно ръководство (Управителен съвет) и Надзорен съвет.

В Надзорния съвет ще имат право да членуват членовете на клуба, които осигуряват най-големи приходи. Функцията му ще е да контролира изцяло работата на Управителния съвет, както и да има блокираща квота за определени решения. По този начин спомоществувателите, които подкрепят ФК Дунав ще имат директен надзор.

Управителният съвет на клуба ще се състои от минимум 3-ма души и максимум 7. Те ще изпълняват оперативните, ежедневни задачи по ръководството на клуба, като се предвижда да бъдат излъчени професионалисти с опит в различни сфери – спортно-технически, бизнес и стратегическо развитие, маркетинг, администрация, финанси и други.

Според временния Управителен съвет, новата си управленска и административна структура, „Дунав“ ще се превърне в първия български клуб, въвел подобен начин на управление, въпреки че това е разпространен начин на функциониране на спортните организации в Западна Европа.