Две бебета за рождения ден на АГ-отделението в УМБАЛ „Медика“  

0

По най-добрия начин – с две новородени дечица започна Денят на родилната помощ, който е четвърти рожден ден за АГ-отделението на УМБАЛ „Медика Русе“.

След като помогнаха на бебетата да се появят на бял свят,  медиците отбелязаха професионалния си празник с тържество, което се излъчваше на живо във Фейсбук страницата на лечебното заведение.

Въпреки че заради пандемичната обстановка празникът премина без гости, екипът проведе ритуала по измиване на ръце на акушер-гинеколога с най-голям стаж на смяна, който тази година бе д-р Стела Минчева. Акушерката, поливаща водата нарече годината да е здрава, мирна и щастлива, а бебетата да се раждат така лесно, както сапунът се плъзга по ръцете.

Специалистите направиха и равносметка за миналата година и отчетоха ръст на ражданията с 15%, спрямо 2019 г.

През 2020-та година в УМБАЛ „Медика Русе“ са проплакали 317 бебета, от които 5 двойки близнаци. Момченцата за годината са 168, а момиченцата – 149. Най-голямото бебе е тежало 4430 гр., а най-малкото – 1800 гр. И двата рекорда са на дами. Недоносените бебета са били 21 – всички се развиват добре. Запазва се процентното съотношение на ражданията по естествен и оперативен начин.