Сигнализират кмета за лошо състояние на 3 паметника в Русе, сред тях и символа на града

0
„Аз съм българче“
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сигнал за лошото състояние на 3 паметника в общината, един от които е символа на града – Паметника на свободата, е отправил до кмета на Русе Пенчо Милков общинският съветник от ВМРО Траян Тотев.

Другите  два са барелефа на Христо Ботев, дело на Никола Терзиев – Желязото, намираш се на едноимения булевард в града и паметника на загиналите Първата световна и Балканската войни, който се намира в двора на Православна църква „Св. Димитър Басарбовски“ в с. Басарбово.

Гранитните плочи и металните части на Паметника на свободата се нуждаят от спешен ремонт, смята Тотев. Той припомня, че за това има изготвен и внесен проект преди две години.

По отношение барелефа на Христо Ботев становището на Тотев е, че извършените само преди няколко месеца реставрационни дейности са свършени „през пръсти“, некомпетентно,

По отношение паметника в с. Басарбово Тотев предлага да бъде предложено чрез междуведомствената областна комисия „Военни паметници“ до Министерството на отбраната той да бъде реставриран и да бъде изградено осветление.