Две световни премиери през уикенда в програмата на ММД

0
111
Две световни премиери

Две световни премиери и 3 фестивални предлага на почитателите на класическата музика програмата на Мартенски музикални дни за 16 и 17 март.

Днес фестивалната публика ще има изключителната привилегия да присъства на първото изпълнение на най-новата творба на именития български диригент и композитор Емил Табаков – неговата 10-та симфония, написана през 2017 година по поръчка на Софийската филхармония. Концертът на Националния ни оркестър ще е запомнящ се и по още една важна причина – участието на световноизвестния русенски пианист Евгени Божанов, който за първи път ще изпълни един от най-красивите концерти в световната клавирна литература – Концертът за пиано от Р. Шуман.

Пак в събота, 16 март, от 11 ч., в зала „Европа“ фестивалната програма предлага един особено привлекателен за широката публика хоров концерт на известния Русенски смесен хор „Проф. Васил Арнаудов“, под диригентството на Свилен Димитров, с музика от Моцарт и Пуленк. Ще прозвучи премиерното за фестивала изпълнение на Мissa Brevis, приемана твърде дълго за много ранна творба на В. А. Моцарт, чието авторство по-късно изследователите му оспорват и приписват по-скоро на неговия баща Леополд Моцарт.

Концертът на 17 март, в неделя, от 19 ч. предлага от необикновени срещи с музиката на нашето време. Една световна премиера и 3 български премиерни заглавия предлага програмата под диригентството на Маестро Драгомир Йосифов, който всяка година провокира фестивалната публика с предизвикателни творчески идеи. Очаква ни вълнуваща среща и с един от най-креативните акордеонисти в Европа – Красимир Щерев, човекът, чието име навсякъде по света е знак за ярко артистично присъствие.