Започна 59-ия международен фестивал „Мартенски музикални дни“

0
221
59-ия международен фестивал „Мартенски музикални дни“

59-ия международен фестивал „Мартенски музикални дни“ беше официално открит тази вечер в Русе.

Първата фестивална вечер бе поверена на оркестъра домакин – Русенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов с една от най-разтърсващите творби в симфоничната литература на всички времена – Симфония №5 от Густав Малер.

Сред официалните гости на събитието бяха Българският евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел, народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе г-н Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Андриан Райков, зам.-министърът на културата г-н Румен Димитров, председателят на Общински съвет-Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ проф. Христо Белоев и други

„Винаги, когато се провежда този реномиран фестивал, изпитвам чувство на гордост, защото нашият прекрасен град отново се превръща в сцена за изпълнения от световна класа и привлича стотици гости от страната и чужбина. Месец март е особено символичен за всички нас, защото тогава се формира една от най-старите фестивални сцени в България. Русе отново е музикалната столица на България!“, каза в словото си при откриването кметът на Русе Пламен Стоилов.

В следващите две седмици ще се проведат над 40 събития с над 650 участници от 3 континента, серия от фестивални дебюти, нови имена, разнообразие от сценични партньорства, майсторски класове и изложби, над 15 световни и български премиери.

ТВН е медиен партньор на фестивала.