Две трети от най-дългите реки на Земята не текат свободно

0
87
free run river

Свободно течащите реки са застрашен вид на Земята. Само около една трета от най-дългите реки в света все още се движат свободно по цялата си дължина, без наличие на язовири или водохранилища, съобщават учените от сп. Nature, цитирани от Science News.

Проучването представя първата глобална карта на „свързаност на реките“, способността на речните води да се движат свободно надолу по течението, през заливните низини и във и извън водоносни хоризонти през цялата година. Свързаността е ключов фактор за здравето на реките и е от жизненоважно значение за опазване на сладководното биоразнообразие, съхраняване на рибните запаси и доставяне на седименти в крайбрежните райони, застрашени от повишаване на морското ниво.

Екипът, ръководен от Гюнтер Грил от Университета „Макгил“ в Монреал, използва сателитни данни за картографиране на 12 милиона километра реки по света. От 246-те реки на планетата, които са по-дълги от 1000 километра, само 37% текат свободно.

Повечето от останалите свободно течащи се реки се намират в по-отдалечени части на света, като например река Лиард в Арктика и Луангва в басейна на Конго.