„Татунчо“

„Татунчо“ прогони злите сили в русенското село Кошов на Ивановден

Автор:
8 ян. , 2018  

„Татунчо“, главният персонаж от ритуала “Джамал” прогони на връх Ивановден злите сили в село Кошов и даде благослов на местните жители за здраве и берекет.

В маскарадната игра, която през 2010 г. беше вписана в националната представителна листа на нематериалното културно наследство “Живи човешки съкровища – България”, се включи и кметът на селото Михаил Маринов.

„Джамал“ е зимна обредна игра в периода след Мръсните дни, изпълнявана по Ивановден от ергени, водени от женен мъж, разказа Маринов. Заедно те разиграват чучело в животинска форма, наречено Татунчо. Играта на маскарадната дружина цели да създаде ред, “да подреди света след хаоса”, настъпил с края на старата година и с изминалите Мръсни дни.

Ритуалът датира от 1875 година. По Ивановден Татунчо ходел по къщите да гони злите духове и да благославя за здраве и берекет. Постепенно маскарадният обред бил забравен, но през 1976 г. инициативни самодейци успели да го възстановят.

В ритуала се включиха двайсетина души, сред които и шестмесечно момченце. Окиченият с тъкани кърпи и козяци Татунчо, носен от двама души, бе воден от облечен в кожи мъж, наречен Хаджибаба. Водачът първо отведе чудатото същество в къщата на кмета. Там бе поискано разрешение да се обиколи селото. След това обредната игра бе представена в двор на къща в стар стил.

Покрай Татунчо и Хаджибаба играеха мъже, чиито лица бяха скрити с маски. Те са направени от кратуни, украсени с кичури от кълчища, а за шарените им носове са използвани дръжките на кратуните. Мъжете обикаляха ритмично около Татунчо. Те пееха и размахваха дървени саби и се удряха по гърбовете, на които имаха поставени възглавници от овчи кожи.

Маринов обясни, че в последните години ритуалът не е изпълняван в селото. Той е бил представян основно на фолклорни събори, фестивали и празници, където е печелил много награди. Идеята е обредната игра да бъде изпълнявана вече всяка година на Ивановден в Кошов.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.