„Джеймс Уеб“ показа уникални снимки на остатъци от експлодирала звезда

0

Космическият телескоп „Джеймс Уеб” отново изпрати уникални снимки в невиждани досега детайли на един от най-добре наблюдаваните остатъци от експлодирала звезда.

Експлозията на звезда е драматично събитие, но останките, които звездата оставя след себе си, могат да бъдат още по-драматични. Ново средно инфрачервено изображение от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА предоставя един зашеметяващ пример. Той показва остатъка от свръхнова Касиопея A (Cas A), създаден от звездна експлозия, наблюдавана от Земята преди 340 години. Cas A е най-младият известен остатък от експлодираща, масивна звезда в нашата галактика, което го прави уникална възможност да научите повече за това как възникват такива свръхнови.

Касиопея А е прототип на остатък от свръхнова, който е широко изследван от редица наземни и космически обсерватории, включително рентгеновата обсерватория Чандра на НАСА. Наблюденията с множество дължини на вълната могат да се комбинират, за да осигурят на учените по-цялостно разбиране за остатъка.

„В сравнение с предишни инфрачервени изображения виждаме невероятни детайли, до които не сме имали достъп преди“, добави Теа Темим от Принстънския университет в Принстън, Ню Джърси, съ-изследовател на програмата.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук