Един от най-добрите специалисти по пренатална медицина в Русе

0
5894

Д-р Петя Чавеева прегледа десетки бременни жени, на които съобщи прекрасни новини за бъдещите бебета. Тя е категорична, че най-важното е българската жена да има достъп до качествена пренатална медицина.

Д-р Чавеева съветва бременните да не пренебрегват изследванията и наблюдението от специалист. Първият скрининг се извършва в трите месеца от началото на бремененността, защото до 12-ата гестационна седмица всяка бъдеща майка трябва да се увери, че бебето е без аномалии. Между 18 и 23-ата се прави  фетална морфология, която показва дали плодът има  структурни дефекти – на сърцето, лицето, корема или крайниците. Тогава се прави оценка и за работата на плацентата и дали има рискове за преждевременно раждане. В третия триместър се проверява работата на мозъка и лицето, как работят бъбреците и как се чувства плодът в утробата на майката. Д-р Чавеева споделя, че най-честият въпрос, който пациентите й задават е свързан с пола на бебето.

„За съжаление статистиката показва, че между 3 и 5% от бременностите има проблем с плода“, обясни д-р Чавеева и докато разказва за това, че все пак й се налага да съобщава най-лошото на родителите, очите й се насълзяват и допълва: „Аз съм преди да бъда лекар, съм човек и всяка една съдба, преживявам сякаш е моя. Наистина страдам когато виждам, че плодът има увреждания и трябва да го съобщя на бременната жена.

Затова тя препоръчва задължително проследяване на бременността, защото иначе рисковете са големи.