Нивото на Дунав рязко се покачва, далеч е от рекорда от 2006 т.

1
3141

Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев. Причината, по думите му, са наводненията в Сърбия, където на места водата е скочила с близо 2,50 м за ден, и обилните валежи в Централна Европа.

Започнало е много интензивно покачване и в българския участък. За денонощие нивото на реката при Ново село се е покачило със 136 см и е достигнало 665 см спрямо условната кота “нула”. За Русе в близките ден-два се очаква нивото да достигне 650-700 см, като покачването ще бъде с около метър. Това предполага, че всички острови ще бъдат залети. Все пак нивото остава много далеч от рекордните 912 см, отчетени през 2006 г.

От АППД са изпратили предупреждение до всички областни управители, до Гражданска защита и до горските стопанства да вземат мерки и в следващите два дни, където имат техника да бъде изтеглена на безопасно място.

1 коментар

  1. За разлика от нивото на река Дунав,нивото на футболния Дунав рязко спадна!Днес той предаде богу дух и отпадна от Б РФГ. Тези мърши не заслужават да петнят името на града !