Една различна Коледа

0
88
Една различна Коледа

За едни Коледа беше студена, но за други направо гореща. Празникът в Австралия например беше на плажа и срещу вълните с обичайна средна температура около 30 градуса. На Рождество Христово хиляди хора направиха коледния си обед на местния плаж Bondi Beach в източните предградия на Сидни или отидоха заедно на пикник.

Плажната коледна трапеза бе не по-малко празнична от другаде по света – пуйка с шунка и свинско месо, а за десерт – пудинг със сини сливи, който по традиция съдържа късче самородно злато, заменено в днешни дни с монета. Също както при нас, който я намери знае, че ще се радва на добър късмет през цялата година. Тези, които останаха у дома си, прекараха деня в дейности на открито като плуване в басейн и игра на крикет в задния двор.

Други хора, например 70-те души известни като „берлински тюлени“ се подготвяха за традиционното си плуване на Коледа от средата на септември. Когато дойде 25 декември групата германци се потопиха в ледените води на езерото Оранке, въпреки че температурата на водата бе 4,9 градуса, но според тях това е забавно и здравословно. Тази традиция датира от поне 1980 г., когато частта на Берлин, където се намира езерото Оранке, все още е част от Източна Германия.