Китайският бизнес бойкотира Apple

0
193
Китайският бизнес бойкотира Apple

Все повече китайски компании подкрепят Huawei за сметка на Apple след ареста на нейния главен финансов директор в Канада, съобщи Nikkei. Местните компании предлагат субсидии на служители, които купуват смартфони на Huawei. Повечето от тях субсидират от 10% до 20% от покупната цена, а някои дори покриват пълната сума. Над 20 китайски компании обявиха, че ще увеличат покупките на други продукти на Huawei, като например системи за управление на бизнеса. Подкрепата е широка, няколкостотин фирми (от доставчици на технологии и комуникационни услуги до хранителни компании) разгръщат програми за субсидии в национален мащаб.

Едни убеждават свои служители да купят смартфони на Huawei преди края на 2018 г. срещу пари, а други следват примера на пивоварна компания от провинция Хенан, която дава и на служители и на клиенти, които представят разписка за покупка на устройство Huawei, безплатно алкохол на стойност 30% от стойността на апарата.

Китайското външно министерство и Huawei определиха като неправомерен ареста във Ванкувър на финансовия директор на компанията Менг Уанджоу на 1 декември от канадските власти по искане на САЩ и продължават да протестират срещу Вашингтон и Отава. Управляващите в Китай насърчиха корпоративната подкрепа. Комунистическата младежка лига публикува статии в социалните медии, призовавайки компаниите да субсидират продуктите на Huawei.

Други компании бойкотират Apple, която се бори с Huawei за второ място сред световните доставчици на смартфони. Производител на машини в Шънджън, където се намира Huawei, заплаши да конфискува устройствата на Apple от свои служители и дори да уволни онези, които не отговарят на изискванията. Друга технологична компания заяви, че ще накаже служителите, които купуват продукти на Apple, а трети ще глобяват служители, които са закупили iPhone, със същата сума. Фирми заплашиха да отнемат бонуси.

Китайски съд също забрани продажбата на някои модели iPhone в страната на 10 декември след иск, предявен от Qualcomm. Китайските потребители често бойкотират компании от държави, чиито отношения с Пекин се влошават.

Според медии, една бизнес асоциация, базирана в Шанхай, се заканва да експулсира всеки, който купува продукти на Apple. Това предизвика дебат за границите на национализма.