Как в Европа борят махмурлука?

0
132
Как в Европа борят махмурлука?

Освен с преяждането в настоящите празнични дни, голяма част от хората имат проблем и с препиването. По-точно, със сутрешните последици от него – махмурлука. Признаците са добре познати – отпадналост, главоболие, гадене, криво настроение.

Ето как традиционно се справят с проблема в някои европейски страни и региони:

 • България: горещо шкембе и студен айрян. За да подейства добре, шкембето трябва да е достатъчно горещо и люто, че да предизвика изпотяване у махмурлията. Мазнината в манджата също помага на организма да преработи приетия предишната вечер алкохол. Айрянът добавя необходимата доза свежест и течности, за да премине негативният ефект.
 • Сърбия, Черна гора и Хърватия: бюрек. Нашите западни съседи предпочитат мазнината да е в тестото, а не в чорбата. Затова там бюрекът е на особена почит на сутринта след запой. Мазното тесто със сирене, прекарано с кисело мляко/айрян ще напълни стомаха с нещо стабилно и вкусно, а както вече стана ясно – мазното е добре изпитан метод в борбата на организма с поетия алкохол.
 • Унгария: лангош. Това е унгарски вариант на мекиците, поднесени традиционно с чеснов сос, който с мощта си може да изгони всякакви злотворни влияния от организма.
 • Източна Европа: зелев сок и марината за кисели краставички. Много източноевропейски страни, сред които Полша, Чехия, Сърбия, България, Литва, Латвия, ползват тези изпитани средства за борба с махмурлука. Ефектът е още по-силен, ако се комбинират с нещо тежко и мазно, което да засити стомаха и да неутрализира поетия алкохол.
 • Австрия: гулаш. Тази супа от телешко, лук, чушки, червен и черен пипер плюс разни други съставки се предлага в много заведения в алпийската страна като превантивна мярка срещу препиване. Както при другите средства, и тук мазнината върши основната работа.
 • Франция: боб с тлъсто месо. Може да е по-течен, може и да е сухо ястие, но определено дава на организма нещо стабилно (дори тежко), от което да черпи сила след алкохолната умора.
 • Англия и Ирландия: бекон. Запържен бекон с хляб, печен боб и домати е идеалната закуска за препилия британец. Ако сутрин човек няма време, и обикновен сандвич с бекон върши работа.
 • Испания: пържени и панирани хапки. В иберийската страна на почит са всякакви предястия, приготвени по този начин – панирани калмари, пилешки хапки, крокети и въобще всякакви дребни, мазни неща, които са подходящи да бъдат изядени на една-две хапки и да бъдат полети обилно със сок. Хем вкусно, хем ободряващо.
 • Северна и Централна Европа: херинга. В Германия, Белгия, Холандия и скандинавските страни този морски обитател е на особена почит в борбата с махмурлука. В Германия я консумират с лук и малки кисели краставички. Това се нарича „Котешка закуска“, с която се омилостивяват „котките“, които се „борят“ в стомаха на препилия. Белгийците предпочитат херингата на салата, докато холандците по-често я сервират в хлебче. Норвежците залагат на далеч по-трудната за дъвчене сушена в луга риба, която наричат lutefisk.
 • Исландия: карантии. Наследниците на викингите традиционно препоръчват на махмурлиите терин от агнешка главичка. Ястията от смлени вътрешности (често подлютени) също са на особена почит, тъй като дават тежест и стабилност в стомаха.
 • Финландия и Русия: сауна и гореща баня. В борбата с препиването няма как да бъде подмината знаменитата финландска сауна, както и традиционната руска баня. Смята се, че при изпотяването човек изхвърля голяма част от токсините в тялото и по този начин се пречиства. Трябва само да се внимава кръвното налягане да не падне опасно ниско.

В обобщение може да се каже, че при махмурлук е най-добре човек да хапне нещо хранително и мазно (може и люто), да пие нещо кисело и ободряващо и добре да се изпоти. А най-добре е да се консумира с мярка, за да не се прибягва до тези иначе интересни рецепти.