ЕК предлага всяко дете в Европа вече да учи поне два езика извън майчиния

0
Езиковите паралелки

Европейската комисия има нова инициатива, според която всяко европейско дете вече трябва да учи поне два езика извън майчиния си.

Това съобщи зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева преди откриването на двудневното изнесено заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС, което се провежда във Варна. В заседанието участват експерти от министерствата на образованието на всички държави от Европейския съюз.

По думите й целта на общоевропейските ангажименти не е да се уеднаквят системите на държавите от ЕС, а те да работят по еднакви цели. Основните сред тях са намаляване броя на отпадналите деца и повишаване на компетентностите им с акцент върху грамотността, математиката, науката, дигиталните технологии и предприемачеството.

По време на форума ще бъде дискутиран и проблемът с децата от мигриращи в рамките на ЕС семейства. Идеята е държавите да започнат по-сериозен информационен обмен, тъй като в момента има малчугани, които пътуват със своите родители, местят се от държава в държава и остават необхванати от нито една от образователните системи. Ще бъде обсъден и вариант, когато семейството напуска някоя страна да се изисква документ, че детето ще бъде записано на училище в другата държава.

На форума ще бъде обсъдено и предложението на Европейската комисия финансирането на програмата „Еразъм плюс“ да достигне до 30 милиарда евро през периода 2021-2025 г. Идеята е да се увеличат средствата за мобилност на преподаватели, студенти, учители.