Сериозна политическа подкрепа

Сериозна политическа подкрепа за рестарта на проекта „Белене“

Автор:
7 юни , 2018  

Предложението за рестарта на проекта за изграждане на втора атомна електростанция край Белене получи сериозна политическа подкрепа.

Възобновяването беше подкрепено от всички парламентарно представени партии, без ДПС.

Повече от два часа депутатите обсъждат две проекторешения – едното, внесено от “БСП за България”, за отмяна на мораториума върху строителството на АЕЦ “Белене. От ГЕРБ пък настояват да бъде дадено правото на министър Теменужка Петкова да преговаря с бъдещите инвеститори, но при ограничени условия. Според тях не е необходимо да отпада забраната, въведена от НС през 2012 г., с която се спира изграждането на АЕЦ “Белене”. Позицията е подкрепена и от депутатите от “Обединени патриоти”. Подкрепа има и от БСП, но от левицата изказват сериозни съмнения за изграждането на проекта точно по този начин, като посочват, че това би попречило на министър Петкова да намери истински инвеститори. Твърдо срещу изграждането на централата се обявяват от ДПС.

Ако депутатите одобрят размразяването на проекта, кабинетът „Борисов” ще има срок до 31 октомври да търси инвеститор за централата и да започне преговори. Вече има подадени три оферти.

Докато течаха дебатите пред Народното събрание се състоя пореден протест на противници на проекта. Те са категорични, че изграждането на централата е икономически неизгодно за страната. Недоволните обмислят и по-голям протест тази вечер, ако депутатите дадат ход на проекта.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.