Екоинспекторите в Русе „осиновиха“ две лястовички  

0
Снимки: РИОСВ-Русе

Експертите на РИОСВ – Русе настаниха два екземпляра от защитения вид градска лястовица в гнездата, разположени на северната част на фасадата на сградата на екоинспекцията, съобщиха от там.

Птиците изпаднали от гнездата си при първи опити за летене или избутани от по-здравите си събратя са донесени от жители на Русе. До момента не са отхвърлени от новия им дом и възрастните полагат грижи за тях.

От екоинспекцията уточняват, че лястовиците и бързолетите са най-многобройната група, заедно с малките на белите щъркели, на които е оказана помощ. За малко повече от месец 15 вида защитени птици са изпратени в „Центъра за размножаване и рехабилитация на редки видове“ на СНЦ „Зелени Балкани“ в гр. Стара Загора. Сред тях са черношипа ветрушка, известна още като керкенез, поен дрозд, чухал, домашна кукумявка, голям синигер и представителите на семейство Лястовицови.

Прави впечатление чувството за емпатия, което проявяват гражданите към бедстващите животни, особено към лястовичките и щъркелите, вероятно заради битуващите поверия за щастие и късмет, свързани с тези птици.

Добре е да се знае, че при намиране на защитено животно в беда, хората трябва да се обръщат към компетентните институции, а не да правят опити да доотглеждат видовете в домашни условия, напомнят от екоинспекцията.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук