Уличното осветление в 10 русенски села ще е с фотоволтаици

0

Уличното осветление в 10 села о община Русе ще се осигурява от фотоволтаици.

Това ще стане в рамките на проект за модернизиране на уличното осветление на обща стойност от 1 288 056 лв. с ДДС, който се финансира изцяло от Националния план за възстановяване и устойчивост.

В рамките на проекта ще бъдат изградени 14 фотоволтаични системи (ФЕЦ), които ще бъдат разположени върху покривите на общински сгради и имоти. Тези централи ще произвеждат електрическа енергия за собствени нужди на уличното осветление в 10 села – Басарбово, Мартен (3 ФЕЦ), Николово (2 ФЕЦ), Сандрово, Просена, Семерджиево, Ново село, Червена вода (2 ФЕЦ), Тетово и Хотанца. Новите ФЕЦ ще доведат до минимум 90% намаление на разходите за електроенергия за улично осветление в тези населени места. Проектът е с иновативен характер за България, тъй като е първият по рода си, който ще обхване цялостното модернизиране на уличното осветление в малки населени места, подчертават от общинската администрация.

Проектът ще допринесе за повишаване на безопасността на движението, тъй като по-доброто осветление ще подобри видимостта през нощта и ще намали риска от пътнотранспортни произшествия. Освен това модернизацията ще създаде по-комфортна и приятна среда за жителите, а производството на електроенергия от слънчева енергия ще допринесе и за намаляване на емисиите на парникови газове. Реализираната икономия на енергия и разходи пък ще повиши възможностите за инвестиране във възобновяеми източници и разработване на системи за мониторинг и управление на енергията на системите за външно изкуствено осветление. Системата за мониторинг и управлението на системите от своя страна ще предостави възможност на кметствата за гъвкаво управление на уличното осветление.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук