Екокофичка за кисело мляко донесе награда на ученички от АГ

0

Разработка – биоразградима кофичка за кисело мляко класира четири момичета от АГ „Гео Милев“ в Русе за националния кръг на състезанието за учебни компании на Джуниър ачийвмънт – България.

Надежда Туркова, Ивайла Баева, Мирая Гешева и Габриела Терзиева, възпитанички на клуб „Млад предприемач“ на английската гимназия в Русе, представиха своя проект на полуфиналното състезание на фондация Джуниър ачийвмънт – България. Кофичката, нареченаNECOфичка, може да съхранява семенца в дъното си и да се ползва като временна саксия след употреба. По думите на ръководителя на клуба гл. ас. д-р Христина Соколова от Русенския университет, продуктът е замислен да се произвежда от иновативната PLA – полимлечна киселина, извлечена от царевично нишесте, която се разгражда след 12 седмици.

Кофичката NECOфичка има три функции. Първо, съхранява киселото мляко по автентичен за българските производители начин. Второ, може да се използва като саксия за отглеждане на цветя или разсади. И трето, в дъното на кофичката има място за съхранение на семената. Младите бизнесдами вярват, че по този начин ще запалят малки и големи, освен да се хранят здравословно, но и да поддържат природата и да засаждат растения.

Оттук нататък те ще търсят партньори за реално производство на първите NECOфички, които да представят на националния кръг на състезанието в началото на юни месец тази година. Евентуална победа на националния кръг ще им донесе класиране за европейското състезание, което ще се проведе през юли в Португалия.