Съветите на баба за великденските яйца

0

Какви са “съветите на баба” за писани великденски яйца? Според традицията, те се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък, или през Велика събота преди празника.

Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази някъде във витрина, за да не се счупи и да носи късмет.

Няколко съвета които ще ви помогнат при боядисването и съхраняването на яйцата:

  • Измийте добре ръцете си преди да работите с яйцата на всяка стъпка, включително сваряване, охлаждане и боядисване.
  • Не вадете яйцата от хладилника, точно преди да ги сварите. Ако го направите, гарантирано ще се счупят. Те трябва да бъдат със стайна температурата и чак тогава можете да преминете към варенето им.
  • Важно е кога да сложим яйцата във водата. Някои препоръчват да го правим след като заври, но повечето съвети са свързани с поставянето на яйцата в още студената вода.
  • Яйцата задължително се поставят на един ред, само по дъното на съда, в които ги варим. Водата трябва да бъде около един пръст над яйцата.
  • Сложете 1 чаена лъжичка сол във водата, докато е още студена. Някои домакини слагат и супена лъжица оцет. Яйцата се варят се на бавен огън.
  • За твърдо сварени яйца са нужни около 8-10 минути.
  • Не пропускайте охлаждането, тоест оставете ги за кратко в течаща вода, колкото да се спре процеса на варене.

Пригответе си боите в купички. Прибавете по 1 супена лъжица оцет към всяка боя, за да „хваща“ по-добре и напълнете купичките с гореща вода. Сложете яйцето и изчакайте 1-2 минути да се боядиса.

А за боядисването и украсяването на великденските яйца можем да развихрим въображението си и да проявим творческата си страна.