Екомузеят светва в синьо

0
168
Екомузеят в Русе

Екомузеят в Русе ще бъде осветен в синьо в неделя, 5 май, съобщиха от общинската администрация.

Това ще стане в рамките на кампанията „ДАРИ ДЪХ” по повод Световния ден на пулмоналната хипертония, който се отбелязва на тази дата.

Освен в Русе от 20ч. до 23 ч. на този ден ще бъдат осветени в синьо сгради в още 6 български града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен. Целта е да се привлече вниманието на обществеността към това сериозно социално значимо заболяване.

Целта на кампанията „ДАРИ ДЪХ” е да привлече вниманието върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония („невидимата болест” или „болестта на сините устни”), като същевременно покаже съпричастност към тях и близките им. С тази диагноза се живее трудно, а въздействието ѝ върху качеството на живот е значително. Затова е наложително пациентите да бъдат добре информирани относно ефектите на заболяването, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми и оказващи въздей твие върху практическия, емоционалния и финансов аспект на живот.

В тазгодишната кампания ще се включат над 80 национални асоциации от цял свят. В България за седма поредна година сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от световната кампания „Дари д х“, посветена на това рядко, но коварно заболяване.