Експериментален електрически автобус тръгва по линиите на обществения транспорт в Русе

0
31
Община Русе ще закупи електробуси с икономисани пари

Експериментален електрически автобус тръгва по линиите на обществения транспорт в Русе от утре, 30 януари.

Той се предоставя на “Общински транспорт Русе” за тестов период от два месеца със съдействието на посолството на Чехия. Возилото ще се движи по всички линии, в различни времеви диапазони с цел да се тества в различни условия. Първи от утре ще имат възможността да се возят на новия електробус русенците, ползващи линия №2 на обществения транспорт. На всеки 2 дни бусът ще преминава на друга линия.

Предоставеният за тестване в Русе електробус е от най-малката модификация, с дължина 9 метра. В него има 18 седящи места. С едно зареждане може да измине 250-270 километра – горе-долу толкова, колко се „навъртат“ за една смяна. В Русе бусът е пристигнал от Сливен на собствен ход, като за изминаването на разстоянието е изразходвал едва 2/3 от капацитета на батериите.

Зареждането продължава 4-5 часа, което дава възможност да се извършва на по-евтината нощна енергия.

Оборудван е с всички необходими „екстри“ – климатик, платформа за детски и инвалидни колички и др.

Освен, че e екологичен, използването му ще доведе до значително намаляване на разходите, подчерта зам.-кметът на Русе Наталия Кръстева. По думите й, след двумесечния тестов период ще бъде направен анализ на всички данни (експлоатационни, амортизационни и др. разходи) и ще бъде взето решение, дали да се премине към обновяване на парка на общинското предприятие с подобен тип возила.