Лясковец

Експертизата на „Булмаркет“ не е доказателствено средство, според прокуратурата

Автор:
13 мар. , 2018  

Представената от компанията “Булмаркет” експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната катастрофа в с. Хитрино е незаключена стрелка на релсовия път, няма характер на доказателствено средство в съдебния процес.

Това е становището на прокуратурата. От държавното обвинение са категорични, че такава експертиза не е била назначавана нито от органите на досъдебното производство, нито от състава на съда, разглеждащ делото понастоящем.

“Частната експертиза”, изготвена от чужди експерти, е поръчана и заплатена от “Булмаркет”, но не може да послужи за целите на водения наказателен процес, е становището на прокуратурата. Обвинението не намира основания за промяна на изводите, основани на експертизи, назначени в хода на проведеното разследване и сочещи високата скорост на навлизане на влаковата композиция в района на гарата като основна причина за инцидента. Тези експертни заключения са разгледали и версията, изтъквана сега от “Булмаркет”, но са я отхвърлили като несъответна на събраните по делото доказателства за състоянието на релсовия път.

Националната компания железопътна инфраструктура отказа да коментира изнесените данни и нарече хипотезите на „Булмаркет” – “независими”.

„В България звеното за разследване на жп инциденти е под шапката на Министерството на транспорта – не може един принципал хем да разследва, хем да бъде справедлив в своите заключения и решения“, коментира управителят на „Булмаркет” Станко Станков.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.