Ексшефът на УМБАЛ „Канев“ отзован от посланическия пост, забъркал се в далавера с „Бентли“

0
4873

Доц. д-р Александър Парашкевов, който в продължение на няколко месеца беше начело на Университетската болница в Русе, е отзован от поста посланик в Пакистан.

Това съобщи „24 часа“. Причина за отзоваването на военния хирург, който бе назначен по предложение на президента Румен Радев, е скандал с внос на луксозен автомобил в Пакистан, без за него да са платени мита и данъци.

По информация на „24 часа“, Парашкевов поискал да му бъде разрешено да внесе луксозен автомобил “Бентли” за нуждите му като посланик. Така колата е била освободена от данъци и мита, получила и дипломатически номер. Впоследствие обаче пакистанската полиция заловила местен гражданин да управлява автомобила с пълномощно от посланика, че я стопанисва.

Реално колата е била внесена за пакистанеца, но без да бъдат платени мита и данъци, освен това той я карал с дипломатически номер. Парашкевов опитал да се измъкне, като декларирал, че пакистанецът с бентлито работи в посолството. Заради дипломатическия скандал обаче е изтеглен от назначението.

Парашкевов е отзован по предложение на МВнР, след нота на пакистанското външно министерство. Проверката, извършена от българска страна потвърдила фактите.

От „Дондуков“ 2 информират, че указът за отзоваването на д-р Парашкевов и изпратен в „Държавен вестник“ и вероятно ще бъде публикуван в следващия брой.