Гърция затяга мерките срещу коронавируса

0
177

Гръцкото правителство удължи до 30 септември предпазните мерки срещу разпространението на коронавируса.

Решението е публикувано в Държавен вестник. До 30 септември се удължава изискването за преминаване през ГКПП „Кулата“-„Промахон“. със задължителен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната, както и задължителен IQ код.

До същата дата се удължават ограничителните мерки в Халкидики, Ханя, Лесбос, Закинтос, Ираклион, Пела, Пиерия, Иматия и Килкис и Миконос.

  1. Прекратяват се всякакви масови прояви като: лайв партита, търговски панаири, религиозни шествия, пазари на открито и т.н.
  2. Забраняват се всякакви събирания на повече от девет души на едно място по каквато и да било причина както на обществени, така и на частни места.
  3. В заведенията за обществено хранене се позволяват максимум до четирима души на една маса, освен ако не става въпрос за роднини от първа степен, когато се разрешават до шестима души.
  4. Задължителна е употребата на маска както на открито, така и в закрити пространства.
  5. В сила е забрана за работа на заведенията от санитарен интерес от полунощ до 07.00 ч. сутринта.

Въвеждат се строги мерки и в област Атика. Използване на маска е задължително във всички затворени обществени и частни помещения, както и на открити събирания като площади и опашки в магазините. Препоръчително е маската да се носи навсякъде, включително и навън.